
Določena živila se hitreje pokvarijo, zato jih ni priporočljivo hraniti v vratih hladilnika, kjer zaradi odpiranja vrat temperatura pogosto niha. Poličke v vratih hladilnika so tako primernejše za izdelke z daljšo obstojnostjo, kot so omake, prelivi in brezalkoholne pijače.
Po obisku trgovine se morda zdi pospravljanje hrane enostavno opravilo, a razvrščanje živil ni tako samoumevno, kot si morda mislite. Od polic do predalov in vrat – kam kaj postavite, vpliva na varnost in obstojnost živil.
V nadaljevanju si preberite, katerih pet živil nikoli ne bi smeli shranjevati v vratih hladilnika – in kaj lahko tja brez skrbi pospravite namesto njih.
Mleko
Čeprav se zdi, da je polica v vratih priročno mesto za shranjevanje velikih tetrapakov mleka, je to v resnici najslabša možnost. Toplota spodbuja razvoj bakterij, zato se bo mleko, ki je zaradi pogostega odpiranja vrat stalno izpostavljeno višjim temperaturam, hitreje pokvarilo.
Namesto tega ameriško združenje za mlečne izdelke (U.S. Dairy) priporoča, da ga shranjujete v zadnjem delu hladilnika, kjer je najhladneje.

Jajca
Čeprav imajo nekateri hladilniki v vratih posebno oblikovan prostor, namenjen prav za hranjenje jajc, ta ni na ustreznem mestu za ohranjanje stabilne temperature. Po podatkih Ameriškega odbora za jajca (American Egg Board) je najboljše, da jih shranjujete na notranji polici hladilnika, kjer je temperatura bolj konstantna.
Prav tako naj jajca ostanejo v originalni embalaži, saj ta po navedbah odbora preprečuje izgubo vlage in jih ščiti pred absorpcijo vonjav ali okusov drugih živil.

Meso
Kadarkoli pripravljate surovo meso, je ključno, da z njim ravnate varno – kar se začne že pri shranjevanju. Surovo meso v embalaži vsebuje sokove, ki lahko ob stiku kontaminirajo drugo hrano. Shranjevanje v vratih ni priporočljivo, saj lahko sokovi zlahka kapnejo navzdol. Poleg tega so temperaturna nihanja v vratih nevarna. Najbolje je, da surovo meso hranite na spodnji polici hladilnika, da preprečite iztekanje sokov.
Sadje in zelenjava
Čeprav se zdi priročno imeti sadje in zelenjavo pri roki za zdrav prigrizek, je boljša izbira poseben predal na dnu hladilnika. Po podatkih ameriškega oddelka za agronomijo USDA ti predali "zagotavljajo optimalno okolje za shranjevanje sadja in zelenjave". Večina predalov za sveža živila omogoča nadzor nad vlago, zato lahko ločite en predal za sadje in drugega za zelenjavo – sadje namreč potrebuje nižjo vlago kot zelenjava. Niste prepričani, katero živilo sodi v hladilnik? Oglejte si najboljše načine za shranjevanje sadja in zelenjave.
Sir
Tako kot sadje in zelenjava ima tudi sir svoj prostor v hladilniku – in to niso vrata. Namesto tega je ozek predal (odvisno od postavitve hladilnika – lahko je na sredini ali na spodnji strani) namenjen prav shranjevanju sira. USDA pojasnjuje, da se "v ta predal usmerja dodatno hladen zrak, ki ohranja nizko temperaturo brez zmrzovanja", kar je idealno za sir. V ta predal lahko shranjujete tudi narezke.
Kaj lahko varno hranite v vratih hladilnika?
Omake
Vrata hladilnika so idealen prostor za shranjevanje omak. Od javorjevega sirupa do kečapa in majoneze. Ta živila imajo daljši rok uporabe, zato brez težav prenesejo temperaturna nihanja v vratih.
Solatni prelivi
Tako kot omake lahko tudi steklenice solatnih prelivov brez težav shranjujete v vratih hladilnika. Če shranjujete preliv na osnovi olja, se ne ustrašite, če se sestavine ločijo – pred uporabo ga preprosto pretresite in spet bo pripravljen za uporabo.
Brezalkoholne pijače
Naj gre za pločevinko ingverjevega napitka ali škatlo jabolčnega soka – vrata hladilnika so kot nalašč za brezalkoholne pijače. Večina teh pijač sicer ne potrebuje hlajenja, a jih mnogi hladijo zaradi okusa.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje